Ljubav

Pamtite li bivše ljubavi?

Pamtite li sve ljude koje ste ikada upoznali? Pamtite li bivše ljubavi, bivše momke? Koji ste tip osobe, Keri, Šarlota, Miranda? Dok slušam jedan od najčarobnijih glasova ikada (izgled i da ne spominjem), razmišljam: da, zaista, šta ako se više nikada ne budemo sreli? Pri tome ne mislim na flertove ili veze i vezice kroz koje smo svi prošli. Ne. Razmišljam o partnerima koji su obeležili naše živote. Momci koje smo ludo voleli i za kojima smo nakon raskida dugo plakali (ok, dugo je relativan pojam, ali shvatate na šta mislim). Momci čije smo pozive i poruke nestrpljivo čekali. Oni za koje smo krišom pomišljale da ćemo se udati. Ali nismo. Razmislite o ovome: pamtite li bivše momke? Po čemu ih pamtite? Znate li gde su sada, šta rade? Da li ste ikada poželeli ili možda čak pokušali da pronađete bivšu veliku ljubav, iz radoznalosti ili nostalgije za nekim lepim vremenima?

Moj prvi momak bio je lep, ali stvarno lep, bio je najbolji frajer u gradu. Devojke su ga saletale. Bili smo u vezi godinu dana. Tada mi se to činilo izuzetno dugo, sada shvatam da je godinu dana – ništa. Srela sam ga naredne godine, jednom. Videli smo se možda još jednom nakon toga. I nikada više. Od tada je prošla čitava večnost. Slušam pesmu i razmišljam. Sećam se kako je izgledao, ali zajedničkih slika nemam. Čime je taj momak oplemenio moj život, po čemu ću ga pamtiti? Ne sećam se. Kako li sada izgleda? Možda je propao, možda je samo uspomena na njega lepa.

Poenta moje priče je u sledećem: čini mi se da se previše značaja pridaje ljubavnim uspomenama, dižu se na pijedestal i pridaje im se važnost; kao da su ljudi koji su bili deo naše prošlosti bitni, i kvalitetni – samo zato što su prošli kroz naše živote. To što smo jednom bili zaljubljeni u nekoga, ne znači da je taj neko sam po sebi bio nešto posebno niti da nam je uticao na život (kako pesma kaže). Treba li negovati uspomene na bivše ljubavi, ili naprotiv zatvoriti ta vrata i živeti isključivo u sadašnjem trenutku? Odgovor još uvek nemam, ako imate teoriju koja pije vodu, molim vas da mi javite.

(Foto: Sever Zolak)

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply