Razmišljanja

Kako do savršenog posla?

posao

Na društvenim mrežama često nailazim na savete tipa „kako pronaći novi posao“, ili „kako nastupati da bi vaše šanse bile što veće“. Razne (manje ili više kvalifikovane) osobe nude dobre usluge uz adekvatnu naknadu. Pošto ja uvek rado konsultujem pametnije i iskusnije, a nedavno sam baš  bila u potrazi za novim izvorom prihoda, rešila sam da se edukujem ne bih li se lakše zaposlila.

Dakle, suma sumarum, evo saveta na koje sam naišla i pokušala da primenim:

 • Kada sastavljate poslovnu biografiju, potrudite se da se vaši ciljevi uklapaju u dugoročne ciljeve firme u kojoj želite da se zaposlite.
  Ne znam baš… meni je dugoročni cilj da budem što bolje plaćena a da pri tome što manje radim… plašim se da to nije ono što se traži.
 • Idemo dalje. Nemojte lagati.
  Aha.
  Važi.
 • Fotografija je veoma bitna, može mnogo da doprinese dobrom utisku, ali isto tako da vas upropasti.
  E ako je tako, ja definitivno nemam nikakve šanse jer na svakoj od fotki manjeg formata koje između ostalog kačim na cv, izgledam kao da mi je najgori dan u životu.

Pod pretpostavkom da je potencijalni poslodavac ipak progutao neistine i poluistine kojima ste filovali biografiju, i ako je poverovao u fraze motivacionog pisma gde se zaklinjete da je njegova cenjena firma baš prilika koju ste čekali čitavog života, možda vas i pozove na intervju.

Uspela sam nekako da biografiju doteram u pravcu onoga što je u oglasu bilo navedeno. Najiskrenije uopšte nisam razumela šta se očekuje od takozvanih kandidata, ali potencijalni poslodavac očito to nije shvatio jer sam pozvana na razgovor. Jupiii…

E, tu već nastaju nesavladivi problemi.

 • Sledeći savet: kako bi se bolje osećali i samim tim ostavili bolji utisak na razgovoru sa potencijalnim poslodavcem, odaberite odeću koja vam dobro stoji, koja je elegantna, udobna i prikladna.
  Biću iskrena: onih nekoliko kilograma koje sam nabacila u poslednji par meseci (dobro, godina) učinili su da mi ništa više ne stoji dobro. Šta god obukla, izbegavam ogledala. A kupovina nove haljine dolazi u obzir tek kada budem došla do novog posla.

Šta dalje?

 • Meditirajte, idite na jogu, opustite se i usredsredite na utisak koji ćete ostaviti.
  Imam malo dete, kakva bre meditacija? Kada? Gde? Kada??

Trendovi se menjaju a samim tim i pitanja koja postavljaju na intervjuima. Ipak, gde god konkurisali, uvek se nađe neka pametna HR osoba koja pita: šta vas je motivisalo da se prijavite za posao kod nas?
Htedoh da odgovorim – “zbog sigurnosti i očekivanja da će mi plata biti dobra”.
Naravno, nisam. Tu lekciju sam odavno savladala: “posvećena sam ostvarivanju ciljeva kompanije, očekujem sjajno radno okruženje, nove poslovne izazove i mogućnost da napredujem”.

Da skratim priču, posao sam dobila, izgleda da ipak znam ono što se od mene očekuje, a možda sam u tome i dobra. 
Moj savet svima koji traže novi posao a nemaju dovoljno vere u sebe: nemojte se plašiti. Dopustite vašem zdravom razumu da vas vodi, ne dajte da vas zavedu prodavci magle koji naplaćuju najbanalnije savete u stilu, „obratite pažnju na formatiranje biografije“, ili “stavite fotografiju formata lične karte u gornji desni ugao dokumenta”.
Obratite se prijateljima uz čiju ćete se pomoć sigurno izboriti sa nedoumicama, stilskim i onim drugim.

 

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply